Printer Friendly Version Učešće Premijera Vlade RS Ane Brnabić na Samitu Startup Europe, u Sofiji, 15.11.2018 @ 16 November 2018 10:54 AM

Kao ključno sa skupa izdvajamo istupanje evrokomesarke Gabriel u kome je naglasila da će do kraja 2018. biti otvorena nova mogućnost finansiranja od 8 miliona evra u okviru programa „Horizont 2020“ kao podrška habovima digitalnih inovacija u regionu koje do sada nisu bile dovoljno finansijski podržane. Zajednički je ocenjeno da Balkan treba da preraste u jedan veliki centar digitalnih čvorišta, digitalne ekonomije i mreže. Takođe, istaknuto je da su dosadašnja iskustva u regionu pokazala da startapovi imaju svojih jakih strana i pristalica koji se ne plaše rizika. Akcentovano je i da nakon smanjivanja rominga, zajednički cilj treba da bude prerastanje ZB u informaciono čvorište Centralne i Istočne Evrope, i da takav stav dele svi lideri ZB.

PV RS A.Brnabić imala je veoma zapaženo izlaganje u kojem je predstavila dostignuća ostvarena u Srbiji na planu digitalizacije, startapova i njihovog uticaja na bolji život ljudi i ekonomije uopšte, kao i potencijale koje u budućnosti treba koristiti ne samo za razvoj Srbije, nego i za čvršće veze sa drugim partnerima u regionu, Evropi i svetu. Nakon skupa PV A.Brnabić dala je intervju novinskoj agenciji TANJUG. Na marginama skupa realizovan je bilaterlani susret PV A.Brnabić i PV B.Borisova.