Printer Friendly Version Посета Александра Вучића, председника Р. Србије, Софији, 23.2.2018. @ 26 February 2018 03:00 PM

Током састанка с бугарским председником Р. Радевим, ПР Вучић је уверио свог домаћина да је Србија спремна да финасира медије на бугарском језику и да ће учинити све како би се бугарска мањина у Србији осећаја као код куће. ПР А. Вучић је изнео податак да у РС тренутно 1031 ученик у школама у Србији учи бугарски језик и да се нада да ће тај број у будућности расти. Са своје стране, ПР БГ Р. Радев рекао је да Бугарска подржава евроинтеграције РС и да је добро што је Еу у своој стратегији порширења за земље З. Балкана назанчила конкретни датум када би Србија требало да постане чланица ЕУ. Радев је такође рекао да високо цени досадашње реформе које је РС предузела и њену спреност и отвореност да разговара са свима, у том смислу издвојивши посебно досадашње залагање Београда око дијалога с Приштином. Радева је става да мирно решење проблема Косова и дијалог две стане немају алтернативу, али и да је потребно да се саслуша глас Србије, односно њен предлог решења будућег статуса Косова. ПР Вучић је са своје стране проблем Косова представио као најтежу препреку на путу Србије ка ЕУ, нагласивши да ће дијалог бити настављен, да ће Србија дати све од себе да се дође до компромисног решења којим ће и једна и друга страна бити задовољне, и да ће, уколико до компромиса не дође, и Београд и Приштина на крају бити губитници.

У вези с положајем бугарске мањине у Србији, ПР А. Вучић је исказао спремност Србије да финансира медије на бугарском језику намењене бугарској националној мањини која живи у РС, и обавестио јавност да ће билатерални Споразум о сарадњи у области образовања и науке две земље бити обновљен. ПР Р. Радева је одговорио да Бугарска високо цени последње промене у законодавству РС која се тичу права националних мањина у Србији, али и оцењује да је потребно још труда како би те законоднавне промене дале конкретни резултат, како на државном тако и на локалном нивоу. Он је позвао Београд да више инвестира у регионе у којима живи бугарска национална мањина. ПР РС Вучић је са своје стране рекао да је РС спремна да реши проблеме које имају житељи босилеградске и димитровгрдске општине, да ради на промоцији бугарског језика и да финансира медије на бугарском језику. Оба председника истакла су да је важно трагати за међусобним помирењем ради изградње боље заједничке будућности, а да проблеме из прошлости треба оставити иза себе. ПР Вучић је позвао ПР Радева да посети РС и да заједно с њим обиђе регионе у којима живи бугарска нац. мањина у Србији.

Што се осталих питања тиче, издвајамо став ПР Радева да Србија може постати чланица ЕУ до 2025. год. и да у томе има пуну подршку Бугарске. У вези с инфраструктурним пројектима од значаја за две земље, ПР Вучић је рекао да ће Србија ускоро завршити изгадњу деонице магистрале до границе с Бугарском, да ће електрифицирати железничку пругу Ниш-Димитровград, и да је након састанка двојице предсеника постало јасно да се интензивно ради и о питању изградње интерконектора и гасовода између две земље.

Поред овога, ПР Вучић се сусрео и с осталим високим бугарским званичницима. Током састанка сПР бугарског Собрања Ц. Карајанчевом било је речи о могућностима развоја сарадње на подручју економије, туризма и инфраструктуре. Карајанчева је нагласила да је туризам један од бугарских приоритета и да је план актуелне бугарске владе да од Бугарске направи целогодишњу туристичку дестинацију. Да би се овај циљ постигао, најпре је потербно изградити добру путну инфрастуктуру између Бугарске и њених суседа, па тако и Србије, како би туристима био олакшан приступ до бугарских туристичких дестинација. Због тога је питање инфраструткурне изградње са Србијом, као најближим суседом Бугарске, једно од јако важних питања за Софију. ПР Вучић је са своје стране рекао да туризам треба посматрати не само као извор прихода већ и као могућност за боље упознавње грађана две земље, и да се радује што је број бугарских туриста у Србији у сталном порасту, и да су тренутно, по бројности страних туриста у Србији, на четвртом месту.

Током боравка ПР Вучића у Софији, министри транспорта Бугарске и Србије И. Московски и З. Михајловић потписали су два меморандума, о изградњи пристаништа за складиштење и транспорт природног течног гаса, и о изградњи брзе пруге Софија-Ниш. Потписивању меморандума присуствовали су ПР Вучић и бугарски МИП Е. Захаријева с којом је ПР Вучић пре тога имао билатерални састанак. Захаријева је том приликом рекла да ће потписани меморандуми убрзати израдњу деонице железничке пруге која је део европског Коридора 10, а да ће изградња пристаништа за течни гас повећати енергетску независност Србије и Бугарске. ПР Вучић је са своје стране захвалио Бугарској на досадашњој подршци на европском путу Србије, додавши да ће Србија наставити да пажљиво развија добре односе са Бугарском, и да се радује чињеници да је међусобна трговниска размена две земље током претходне године порасла за 40%, а да је само пораст у туристичкој размени забележио раст од 11%.

На крају свог боравка у Софији, ПР Вучић је посетио бугарски метро и упознао се са бугарским искуствима о његовој изградњи, управљању и одржавању.