Printer Friendly Version Посета Зоране Михајловић, ППВ и министрице грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутре Р. Србије, Софији @ 26 February 2018 02:37 PM

Главне теме састанка високих званичника две земље биле су убрзање протока робе и путника на граничним прелазима између Србије и Бугарске, и финализација започетих инфраструктурних пројеката. Михајловићева је рекла да је за Србију важно да падну све нефизичке баријере на граници према Бугарској и другим суседним државама, да је тренутно задржавање камиона на граници с Бугарском 2,5 сати, односно путничких аутомобила 1,5 сати, те да је у циљу смањења тог времена и убрзања протока људи и робе довољно имати један, заједнички гранични контролни пункт, уместо засебна два, каква је сада ситуација. Додала је да Србија с државама које нису чланце ЕУ већ има установљене заједничке граничне контролне пунктове, те, што се тиче контроле камиона, предложила да Београд и Софија удружени покрену разговор с ЕК о могућности увођења заједничких контролних пунктова на својим граничним прелазима, односно установљавања мешовитих тимова надлежних лица који би их контролисали на граници. Додатно је појаснила да заједнички контролни пунктови за контролу путничких аутомобила нису могући.

 

Након састанка, бугарски министри Мисковски и Нанков изјавили да ће у року од три године бити завршена магистрала и брза железничка пруга које ће спајати две земље. Прецизирано је да ће изградња магистрале бити завршена раније, за две и по године, да је тендер за изградњу дела пруге од Софије до места Волујак у току, а да ће тендер за друге део пруге, од Волујака до Драгомана, бити објављен најкасније почетком 2019.г. Михајловићева је са своје стране подвукла да је електирификација пруге од Ниша до Калотине приоритет Србије и да су средства за то већ обезбеђена, као и да је, заједно с бугарским министром Московским. најавила да ће грађани две државе већ од средине текуће године моћи да користе услуге мобилне телефоније по јефтинијој цени. 

Михајловићева је такође пренела задовољство српске стране због чињенице да Бугарска интензивно ради по пројекту изградње магистрале до границе, додавши да је минуле године Србија пустила у саобраћај око 200 км пута од Београда до Ниша, и да се лично радује због постигнутог договора о оквиру Споразума о железничком и водном саобраћају. Говорећи о евроинтеграцијама РС, министарка је нагласила да Београд поздравља бугарско председавање ЕУ јер је оно у интересу Србије на њеном путу ка чланству у ЕУ, и изразила уверење да све друге земље у региону које су чланице ЕУ могу помоћи Србији да и она постане део велике европске породице.